Jag fick en fråga på förra artikeln om Bitcoin som belyser en central missuppfattning: "Borde inte svenskarna ha makten över sin egen valuta tycker du? Bitcoins värde styrs ju av de största ägarna, varav BlackRock är en av dom t.ex."
Den här frågan kan vid första anblick verka självklar för nationalister och för de som motsätter sig den alltmer utbredande globalismen med alla dess överstatliga tentakler som tar bort mer och mer av vår suveränitet. Det rimliga är att vi själva bör vara i kontroll över vår valuta, vilket också var anledningen till att många av oss motsatte sig Euron. Men för att besvara denna fråga måste vi först definiera vad "makt över valutan" egentligen innebär och hur denna makt utövas i praktiken.
Idag har en liten internationell klick bankirer och tjänstemän total kontroll över våra pengar. När de trycker nya pengar ur tomma intet gör de det utan att fråga dig - trots att det är värdet på dina besparingar de urholkar. Detta står i skarp kontrast till guldstandarden, där varje ny krona faktiskt behövde backas upp av guld. Men systemets orättvisa går djupare än så. När nya pengar skapas får bankerna och deras närmaste kunder tillgång till dem först, medan vanliga människor får vänta. Under tiden äter inflationen upp pengarnas värde. Det är som att stå sist i kön till en krympande kaka - när det äntligen blir din tur finns det knappt något kvar. Detta är mer än bara dålig ekonomisk politik - det är ett systematiskt överförande av köpkraft från folket till eliten.
Men vad med frågan om Bitcoin? Om svenskarna bör ha kontroll över sin valuta, hur kan Bitcoin då vara ett alternativ när stora aktörer som BlackRock påstås kunna styra dess värde? Här blir det viktigt att påpeka skillnaden mellan prispåverkan och systemkontroll.
Ja, stora aktörer kan påverka Bitcoins pris genom sina köp och försäljningar. Men – och detta är avgörande – de kan inte ändra de fundamentala reglerna i Bitcoin-protokollet. De kan inte skapa fler Bitcoin än de 21 miljoner som är hårdkodade i systemet. De kan inte ändra hur ofta nya Bitcoin skapas. De kan inte konfiskera någons Bitcoin eller frysa deras tillgångar, och de kan därmed inte heller stänga någon ute från att vara en del av Bitcoin som ett finansiellt system.
Detta är en väsentlig skillnad mot vårt nuvarande system där vi kan:
Skapa obegränsat med nya kronor
Ge eller neka banker tillstånd att verka
Låta banker neka kunder, frysa tillgångar och stoppa transaktioner, vilket återkommande har hänt svenska oppositionella. Nu senast föreningen Det Fria Sverige.
Påståendet att "Bitcoins värde styrs av stora ägare" handlar om prisvolatilitet och inte systemkontroll. Priset på Bitcoin kan påverkas av stora aktörer, precis som priset på guld, aktier eller fastigheter påverkas av stora aktörer. Men protokollet – själva regelverket – kan ingen ändra utan konsensus från hela nätverket.
Bitcoin-nätverket upprätthålls av tiotusentals oberoende deltagare. Vem som helst kan köra en nod för att verifiera transaktioner och säkerställa att reglerna följs. Du behöver inte lita på att Riksbanken, Federal Reserve (som varken är federal eller reserve), eller någon annan central aktör ska agera i ditt intresse.
Vad är då ett sunt monetärt system? Är det ett system där en central myndighet fattar beslut "å folkets vägnar", eller är det ett system där varje individ har kontroll över sina egna tillgångar och där reglerna är transparenta och lika för alla?
Bitcoin representerar något helt unikt i monetär historia: Ett system där reglerna är matematiskt säkrade och där ingen – varken stater, företag eller individer – kan ändra dessa regler utan konsensus från nätverket. Detta är såklart inte ett system som ett land vill införa om det gärna ser att den egna makteliten ska kunna manipulera systemet, vilket länder tenderar att vilja. Detta är också anledningen till att El Salvador som första land gick över till att införa Bitcoin som officiell valuta – de saknade en egen valuta och använde US dollar. De bytte alltså bort något de inte kontrollerade mot något annat de inte kontrollerar, med den avgörande skillnaden att ingen annan heller kontrollerar Bitcoin, till skillnad från dollarn.
Och det är här som en kan opponera sig med att det vi behöver inte är ett nytt system utan en elitrotation där 'vår' elit är i kontroll och främjar våra intressen. Det är klart att det vore att föredra att ha en välvillig elit som företräder våra intressen framför de globalister som utgör dagens ledarskikt. Men detta ändrar inte det inneboende systemfelet i vårt monetära system – att det är lättmanipulerat och den mjukaste valuta som världshistorien någonsin skådat.
De som klamrar sig fast vid fiatsystemet kommer att bli omsprungna av länder som övergår till en hård valuta. El Salvador är bara första dominobrickan att falla bort från fiat. Nästa våg kommer från länder som antingen saknar egen valuta eller vars valuta redan är i fritt fall - för dem blir övergången enklare då de har mindre att ta i beaktande till den tidigare maktstrukturen av fiat. Vi kommer att få se en historisk omfördelning av välstånd där dagens fattiga nationer, som tidigt anammar Bitcoin, går om västvärldens självgoda ekonomier. För varje dag Sverige står och stampar vid sidlinjen blir vår oundvikliga övergång från fiatvalutan allt mer smärtsam. Valet är enkelt för mig: Att krampaktigt hålla fast vid kontrollen över ett systemfel, eller att ta del av framtidens pengar på lika villkor.
Bitcoin erbjuder ett alternativ där makten istället ligger hos användarna. Inte genom omröstningar om penningpolitik, utan genom ett system där varje individ har kontroll över sina egna tillgångar och där reglerna är samma för alla – oavsett om du är BlackRock, El Salvador eller en enskild sparare.
Den som påstår att stora aktörers möjlighet att påverka Bitcoins pris är ett problem bör fråga sig: Hur är detta värre än dagens system där en handfull centralbanker kan trycka obegränsat med pengar, samtidigt som finansiella spekulanter som George Soros kan attackera och manipulera hela nationers valutor? Vi såg det själva när Soros knäckte den svenska kronan 1992, vilket ledde till att Riksbanken tvingades överge den fasta växelkursen och höja räntan till 500%. Detta kostade svenska skattebetalare tiotals miljarder och visade hur sårbart vårt system är för spekulativa attacker. I Bitcoin-systemet kan åtminstone ingen skapa nya enheter utöver den förutbestämda tillväxtkurvan, och ingen enskild aktör kan tvinga fram systemförändringar.
Detta är kärnan i vad ett sunt monetärt system handlar om: Transparenta regler som gäller lika för alla, och kontroll över sina egna tillgångar utan behov av tillstånd från centrala auktoriteter.
Den som på allvar bryr sig om monetär suveränitet måste se bortom illusionen att problemet bara handlar om vem som kontrollerar systemet. Ett manipulerbart system förblir manipulerbart oavsett vem som håller i taktpinnen. Bitcoin erbjuder något fundamentalt annorlunda - ett system där varken globalistiska eller nationella eliter kan diktera villkoren. För första gången i historien har vi tillgång till ett penningsystem som inte kräver blind tillit till någon "välvillig" överhet, utan som vilar på matematiskt verifierbara regler som är huggna i digital sten. Detta är vad äkta monetär suveränitet handlar om - att varken du eller din nation ska behöva förlita sig på någon annans godtycke.
Det är detta som är framtiden – inte illusionen av folklig kontroll genom politiskt tillsatta företrädare.
Med vänliga hälsningar,
Jonas Nilsson
PS: Detta var tredje delen i min serie om Bitcoin och monetär suveränitet. Har du missat tidigare delar hittar du dem här och här.
Men jag är nyfiken på vad du vill veta mer om. Har du en specifik fråga eller aspekt du vill att jag belyser? Kommentera gärna nedan.
Dela gärna artikeln vidare om du tycker att fler behöver förstå hur dagens monetära system egentligen fungerar.
PPS: Jag förbereder just nu en dokumentärfilm om Bitcoin i Sydafrika. Projektet kommer att täcka två kontraster - en modern stad och en kåkstad som båda har anammat Bitcoin som alternativ till det traditionella banksystemet. Detta är en unik möjlighet att dokumentera hur Bitcoin fungerar i praktiken för både rika och fattiga, och hur det kan lägga grunden för en större självständighet.
Vill du vara med och möjliggöra detta viktiga dokumentationsarbete? Varje bidrag, stort som litet, hjälper till att täcka rese- och produktionskostnader. Din insats gör det möjligt att berätta denna historia om monetär frigörelse.
Swish: 123-026 52 98
Bitcoin-adress:
bc1q00l2yrwrx0u9l2l9g9f5wtkl904txklpev4hd8
Vill du läsa mer om den kommande dokumentärresan till Sydafrika så kan du göra det här.
Det flesta använder inte kryptovalutor på ett sätt som hindrar att pengarna beslagtas, de har dem istället i vad som mest kan liknas vid storbanker. Ändå är transaktionskostnaden för btc omkring 5 usd. Tänk vad som skulle hända med transaktionskostnaden om dubbelt så många försökte använda dem utan central kontroll.