Förtalsombudsmannen tar kampen mot smutskastning och polarisering i samhällsdebatten
Att stå upp för yttrandefrihet och saklig debatt: Förtalsombudsmannen ger röst åt de tystade och stämmer förtalare inför rätta
Hej vänner!
Som opinionsbildare sedan många år tillbaka har jag sett det här fenomenet spela ut sig gång på gång: människor på högerkanten, och framförallt Sverigevänner, blir tystade och får sina åsikter diskrediterade av en vänsterpöbel som spyr ut lögner och svartmålar dem med epitet som nazister. Men nu ser jag äntligen ett lovande initiativ som kan hjälpa oss att förändra samtalstonen och fokusera på viktiga sakfrågor istället för meningslösa sidospår.
Vänsterns vapen – smutskastning och nazistanklagelser: Vänstern har länge använt smutskastning och nazistanklagelser som ett vapen för att diskreditera sina meningsmotståndare. Genom att sprida falska anklagelser och rykten, har de skapat missaktning och rädsla för att bli associerade med dessa åsikter. Detta har lett till att många människor inte vågar uttrycka sina åsikter offentligt, i rädsla för att bli smutskastade och svartmålade av vänstern.
Hela detta fenomen har fått näring från både det politiska och mediala etablissemanget, som med sin respektlösa ton och snedvridna journalistik har banat väg för att dessa vänsteraktivister kan agera ostört. Dock är juridiken fortfarande någorlunda neutral, och det är upp till oss att ta striden inom rättssystemet. Det är hög tid att sätta stopp för olagliga metoder som syftar till att tysta oss, oavsett om det handlar om att neka tillgång till kommunala lokaler, bankkonton eller, som i det här fallet, spridande av missaktning.
Förtalsombudsmannen – en förändring på horisonten: Förtalsombudsmannen har nyligen börjat stämma aktörer som ägnar sig åt smutskastning och falska anklagelser, vilket har resulterat i att flera personer blivit dömda för förtal. Detta innebär att de som blivit utsatta för smutskastning och svartmålning kan få en ekonomisk upprättelse, samtidigt som vänstern tvingas betala för sina handlingar.
Ett konkret exempel är fallet med Evelina Hahne, en politiker för Alternativ för Sverige (AFS), som fick hjälp av Förtalsombudsmannen och vann en stämning om förtal mot en person som kallade henne för en "nazistisk hemmafru" på Twitter. Malmö tingsrätt dömde personen att betala 20 000 SEK i skadestånd till Evelina.
För att ge er en bättre inblick i Förtalsombudsmannens arbete och målsättningar, har jag haft möjligheten att ställa några frågor till Christian Peterson, talesperson för organisationen.

Vad var de främsta anledningarna som ledde till att ni grundade Förtalsombudsmannen?
Christian: Allting började som ett informellt nätverk där jag initierade flera stämningar mot LO-ombudsmannen Henrik Johansson och hans poddkollega Axel Öhman. Efter det utvecklades projektet till Förtalsombudsmannen.
Det vi har gjort nu är att starta en officiell organisation för att kunna hjälpa fler brottsoffer. Vi har flera stämningar mot politiker från Vänsterpartiet och Centerpartiet, EXPO-aktivisten Morgan Finnsiö, AFA-aktivisten Loa Sundman och många fler.
Hur kommer man i kontakt med Förtalsombudsmannen om man har blivit utsatt för förtal och vill ha hjälp?
Christian: Om någon vill ha hjälp av oss kan de kontakta oss via Messenger eller Twitter DM.
Hur kan intresserade följa Förtalsombudsmannens arbete och stötta er i er verksamhet?
Christian: Vi arbetar på att lansera en hemsida där vi kommer att uppdatera våra följare med aktuella stämningar och ge bakgrundsinformation om varför vi stämmer vissa personer, till exempel Mathias Wåg. Vi planerar också att starta en podcast men väntar på ett utgivningsbevis innan vi lanserar hemsidan.
För tillfället kan man följa oss på våra sociala medier: Twitter, Facebook och Telegram. För att stödja oss kan man dela våra inlägg på sociala medier och swisha oss på: +46760891489. Till skillnad från andra civilrättsorganisationer får vi inte bidrag från staten.
Vårt långsiktiga mål är att stödja brottsoffer samtidigt som vi straffar brottslingar. Genom att göra detta hoppas vi minska polariseringen i debattklimatet, så att fler oppositionella vågar kritisera det som sker i Sverige och på så sätt bidra till en verklig förändring.
--
Så, kära vänner, låt oss välkomna detta initiativ och arbeta tillsammans för att skapa en tryggare arena för alla att uttrycka sina åsikter och delta i det offentliga samtalet. Genom samarbete, dialog och att vakta det fria ordet kan vi tillsammans skapa ett mer konstruktivt samtalsklimat.
Tills nästa gång, ha det så bra och fortsätt kämpa för ett öppet och respektfullt samtal!
Vänliga hälsningar,
Jonas Nilsson
PS: Jag vill också passa på att berätta att jag just nu sitter med redigeringen av mitt reportage om den vita kåkstaden i Sydafrika, som snart kommer att publiceras. För att stötta mig i detta arbete, uppskattar jag verkligen om ni överväger att uppgradera till att bli en betalande prenumerant på nyhetsbrevet.
Just nu befinner jag mig i Orania för att arbeta på ytterligare ett spännande reportage som kommer att vara öppet för alla att ta del av, men som tack för ert stöd kommer alla betalande prenumeranter att få en exklusiv digital fotobok över staden.
Ert stöd och engagemang gör skillnad och hjälper mig att fortsätta att belysa viktiga ämnen och bidra till en mer nyanserad bild av vår samtid.